Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki Z Mięsem Mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem” to kuszące danie, które łączy w sobie puszyste naleśniki z pikantnym mięsem mielonym oraz soczystymi kawałkami papryki i pomidora.
Wyobraź sobie delikatne, złociste naleśniki, które rozpływają się w ustach, uwalniając swoją puszystą konsystencję pod skąpaną w aromatycznych przyprawach mieszanką mięsa mielonego. Każdy kęs jest nie tylko wspaniałą podróżą smakową, ale także podróżą przez bogactwo kulinarnych doznań. Soczyste kawałki papryki i pomidora, delikatnie podsmażone z mięsem, dodają potrawie nie tylko intensywności smaku, ale także koloru i świeżości. Ta harmonijna kombinacja smaków, w której słodycz pomidora łączy się z pikantnością papryki, a puszyste naleśniki równoważą intensywność mięsa, tworzy niepowtarzalny taniec na podniebieniu, który skłania do chwilowej zapomnienia i czystej kulinarnego rozkoszy. Podane na eleganckim talerzu, ozdobione szczyptą świeżych ziół i sosem, te naleśniki nie tylko zachwycają smakiem, ale także wabią swym wyglądem, kusząc do degustacji kolejnego kęsa tej wyjątkowej uczty kulinarnego doświadczenia.

7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 600 ml mleka
• 300 g mąki pszennej
• 3 całe jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:
• 30 g masła
• 45 g mąki pszennej
• 400 g mleka
• ¼ łyżeczki soli
• 2 szczypty gałki muszkatołowej
• 100 g sera mozzarelli
• 30 g ketchupu

Składniki na farsz:
• 100 g cebuli
• 100 g czerwonej papryki
• 100 g pomidora
• 15 g masła
• 600 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 łyżeczką soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania naleśników:
Naleśniki:

1. W dużej misce wsypuję mąkę, dodaję sól i proszek do pieczenia, następnie wbijam jajka. Stopniowo wlewam mleko, energicznie mieszając łyżką, aby uniknąć powstawania grudek. Ciasto wylewam porcjami na rozgrzaną patelnię i smażę naleśniki z obu stron, aż staną się lekko złociste.

Sos:
1. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam energicznie. Następnie stopniowo wlewam mleko, dodaję sól, gałkę muszkatołową, ketchup i starty ser. Gotuję sos, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Farsz:
1. Obieram cebulę, drobno ją kroję, a następnie smażę na rozgrzanym maśle.
2. Paprykę i pomidora kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę przez 5 minut.
3. Następnie dodaję mięso mielone i smażę przez 15 minut. Doprawiam solą, papryką słodką, pieprzem oraz ziołami.

Składanie:
1. Na każdym naleśniku układam cienką warstwę farszu, następnie zwijam naleśniki w roladki i układam je w naczyniu żaroodpornym.
2. Polewam naleśniki sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
3. Naleśniki gotowe do podania.
4. Życzę smacznego!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.