Kotlet mielone zapiekane w sosie musztardowym

Kotlet mielone zapiekane w sosie musztardowym

Kotlet mielone zapiekane w sosie musztardowym

Kotlet mielony zapiekany w sosie musztardowym to klasyczne danie w nowoczesnym wydaniu, które łączy tradycyjne smaki z nutą wyrafinowania. Delikatne, soczyste kotlety mielone w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowym tworzą wyjątkową kompozycję smakową, idealną na rodzinny obiad czy elegancką kolację. Sos musztardowy dodaje potrawie wyrazistości, a zapiekanie kotletów sprawia, że stają się one wyjątkowo aromatyczne i apetyczne.

11 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 3 kromki chleba tostowego
• ½ szk. mleka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 całe jajko
• 500 g pieczarek
• 100 g żółtego sera
• 1 łyżka majeranku
• Sól
• pieprz
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 3 łyżki musztardy
• Olej do smażenia
• 2 łyżki masła
• Bułka tarta do panierki
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 szk., bulionu
• ½ szk., śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie kotletów mielonych:
• Chleb tostowy namaczam w mleku. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
• Mięso mielone przekładam do miski, dodaję połowę posiekanej cebuli oraz czosnku, wbijam jajko, dodaję namoczony chleb, wsypuję majeranek, sól, ostrą paprykę i połowę musztardy. Wyrabiam masę mięsną.
• Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
2. Przygotowanie sosu:
• Na patelni rozgrzewam masło z olejem, dodaję pozostałą cebulę i czosnek, smażę do zeszklenia.
• Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę przez 5 minut i doprawiam pieprzem oraz solą.
• Wlewam bulion rosołowy i dodaję resztę musztardy, mieszam.
• Sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotuję chwilkę, aż zgęstnieje.
3. Zapiekanie kotletów:
• Kotlety układam w naczyniu żaroodpornym, polewam przygotowanym sosem.
• Kotlety posypuję startym żółtym serem.
• Naczynie wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam przez 15 minut w temperaturze 180°C.
4. Podanie:
• Gotowe kotlety podaję z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
5. Smacznego!
Ciesz się aromatycznymi kotletami mielonymi zapiekanymi w kremowym sosie musztardowym, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.