ŚLEDZIE Z SOSEM TATARSKIM
Śledzie z domowym sosem tatarskim o intensywnym smaku wzbogaconym ogórkiem kiszonym zamiast konserwowego i odrobiną chrzanu. Sos tatarski najczęściej podaje się do mięsa, jajek czy pasztetu, ale jako dodatek do śledzi też świetnie się sprawdza. Istnieją różne wersje sosu tatarskiego, ja lubię taki z dodatkiem jajek i chrzanu zamiast musztardy. Do sosu tatarskiego tradycyjne wykorzystuje się majonez, ale w ramach zmniejszenia kaloryczności mieszam majonez z gęstym jogurtem naturalnym. W kuchni polskiej przepis na sos tatarski z żółtkami jajek na twardo pojawił się w książce Józefa Schmidta zatytułowanej „Kuchnia polska czyli dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych” z 1860 roku, więc ma dosyć długą historię. Warto spróbować tego pysznego połączenia 🙂 Serdecznie polecam 🙂


