Makowy keks z żurawiną i białą czekoladą
Keks to ciasto, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Wypełniony bakaliami, ma symbolizować dostatek i pomyślność, więc lepiej by go nie zabrakło. Nie zamierzam dyskutować z tradycją i przesądami, więc z pewnością przygotuję ten rodzaj ciasta na Wigilię. Tymczasem zapraszam na makowy keks z suszoną żurawiną i polewą z białej czekolady. Taki mniej tradycyjny, ale za to tak samo pyszny. To moje tegoroczne odkrycie. Keks jest idealny, ani nazbyt słodki, ani nijaki. Biała czekolada i kwaskowata żurawina. Do tego bardzo świąteczny akcent w postaci maku. Ciasto jest bezproblemowe, praktycznie wymaga wolnych 10 minut. I już jest w piecu. Na pewno będzie smakować wszystkim, a łatwość przygotowania sprawi, że z chęcią go wypróbujecie. Nie tylko na święta.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
125 gramów masła
Pół szklanki mleka
3 małe jajka
4 łyżki brązowego cukru
0,5 szklanki maku
4 garście suszonej żurawiny
Aromat rumowy
Łyżka proszku do pieczenia
Polewa:
Tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy


