Steki mielone z pieczarkami

Steki mielone z pieczarkami

Steki mielone z pieczarkami

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj pieczone kotlety z pieczarkami. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

6 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Całe jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• Sól

Pozostałe składniki:
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 1 serek topiony śmietankowy
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
2. W tym czasie, co pieką mi się kotlety przygotowuję grzyby. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję serek topiony i smażę do chwili jego rozpuszczenia.
3. Grzyby układam na upieczonych kotletach.
4. Gotowe.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na steki:
Steki z karkówki z warzywami pieczone w rękawie
Steki z karkówki duszone w cydrze
Mielone wołowe. Jak steki.
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2022/03/steki-mielone-z-pieczarkami.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.