Mielone w boczku w sosie grzybowym

Mielone W Boczku W Sosie Grzybowym

Mielone w boczku w sosie grzybowym

Aromatyczne kotlety mielone, zawijane w boczku w pachnącym lasem sosem. Takie kotlety są bardzo pyszne i z pewnością możesz je przygotować na obiad świąteczny.

7 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na kotlety:
• 1kg mięsa mielonego wieprzowego
• 200 g boczku wędzonego paski
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżka majeranku
• Sól

Składniki na sos:
• 100 g grzybów suszonych
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
2. Paski boczku po dwa na każdy kotlet, rozkładam, układam na paskach boczku kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°c.

Sposób przygotowania sosu:
1. Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia,sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
5. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na mielone:
Mielone Z Papryczkami Jalapeno
Rolady Mielone Z Pieczarkami Zapiekane W Boczku
Szaszłyki Z Mięsa Mielonego Ze Śliwką
Kotlety Mielone – Przepis Podstawowy
Pieczeń Z Mięsa Mielonego Z Sosem Koperkowym

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2022/12/mielone-w-boczku-w-sosie-grzybowym.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.