Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka Z Rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie słodycz i kwaskowatość rabarbaru z chrupkością i delikatnością drożdżowego ciasta, a wszystko to okraszone dodatkowo aromatyczną kruszonką. W tym wyjątkowym połączeniu smaków kusząca słodycz i kwaskowatość rabarbaru idealnie współgra z delikatnością i lekkością drożdżowego ciasta, tworząc prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo, kruszonka nadaje dodatkowego charakteru i chrupkości, tworząc harmonijną całość smaków i tekstur. Każdy kęs tej drożdżówki to podróż po smakach i aromatach, która rozpieszcza zmysły i sprawia, że chce się więcej. Idealna na podwieczorek w gronie rodziny czy przyjaciół, ta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką stanie się ulubionym deserem, który będzie chętnie powracającym gościem na Twoim stole. Gotowa do podziwiania i degustacji, ta drożdżówka zaprasza Cię do kulinarnej podróży, która zachwyci każde podniebienie i rozbudzi wszystkie zmysły.

Forma 35 cm x 24 cm
20 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na rozczyn:
• 100 g drożdży świeżych
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• ½ szk., mleka

Składniki na ciasto:
• 4 szk. maki pszennej
• 1 szk. mleka
• 4 łyżki cukru
• 200 g masła
• 2 jajka całe
• 4 żółtka

Składniki na kruszonkę:
• 50 g masła
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej

Składniki dodatkowe:
• 1kg rabarbaru

Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru, wlej pół szklanki lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby wyrosło.
2. W dużej misce umieść cztery szklanki mąki, cztery łyżki cukru, wlej jedną szklankę mleka, dodaj rozpuszczone, ostudzone masło, wbij dwa całe jajka i 4 żółtka, na koniec dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób ciasto. Pozostaw je na godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
3. Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na blaszkę wysmarowaną masłem.
4. Na cieście ułóż pokrojony rabarbar.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą, palcami rozdrabniając wszystko, aż powstaną większe okruchy. Posyp nimi wierzch ciasta.
6. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
7. Gdy ciasto będzie gotowe, podawaj je do kawy.
8. Smacznego!

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2024/05/drozdzowka-z-rabarbarem.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.