Zupa kalafiorowa z topinamburem wg Michaela Mosleya

Zupa kalafiorowa z topinamburem wg Michaela Mosleya

Zupa kalafiorowa z topinamburem wg Michaela Mosleya

Zupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu.
Topinambur to delikatno – słodki smak, a jednocześnie jest rześki i soczysty.
Jeśli się dobrze rozejrzysz upolujesz go bez trudu.

Składniki (na 4 porcje)
2 łyżki oliwy
1 drobno posiekana cebula
3 grubo posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 główka kalafiora podzielona na różyczki
150 g tominamburu – wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry
400 ml mleka kokosowego z puszki
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki sosu sojowego tamari
świeżo zmielony czarny pieprz
garść posiekanych liści kolendry/pietruszki

Przygotowanie:
rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę
dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemniały)
dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji
podawaj posypane zieleniną i kromką chleba z lnu

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.