Brukselka z pieczarkami z patelni
Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwielbiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką (patrz etykiety – brukselka).
Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegetariański.
Zaserwuj rodzince niebanalny obiad, polecam!
Składniki:
500 g brukselki
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Przygotowanie:
brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić
pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź ćwiartki
na patelni zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, dołożyć pieczarki, przesmażyć razem. Dodać przyprawy, brukselkę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilka minut
na koniec wmieszać kaszę gryczaną, by się zagrzała