Caldo verde – portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde – portugalska kartoflanka z jarmużem

Sezon jarmużowy rozpoczęty i na blogu nowe przepyszne przepisy z tym super zdrowym warzywem.
Dzisiaj inspiracja z kuchni portugalskiej, pyszna kartoflanka z dodatkiem jarmużu. W oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu właśnie.

Zupa jest gęsta, sycąca i pożywna, w sam raz na jesienno-zimowe chłody.
Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników.
Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw.

Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam!

Składniki:
500 g ziemniaków
około 200 g jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1-2 łyżki oliwy/masła ghee
papryka wędzona

Przygotowanie:
jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć, wyciąć grube nerwy liściowe. Pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować w gorącej wodzie przez około 5 minut. Przełożyć na sito do obcieknięcia. W ten sposób można za jednym zamachem przygotować większą ilość jarmużu i przechowując w lodówce zużywać sukcesywnie do różnych dań
pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażyć razem, aż ziemniaki zapachną

wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 15 minut
wyłowić z zupy część ziemniaków, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki oraz przygotowany jarmuż, następnie zagotować. Gotować jeszcze kilka minut. W wersji na bogato dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę. Doprawić pieprzem i solą
podawać z wędzoną papryką

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.