Sernik Snikers

Sernik Snikers

Sernik Snikers

To ciasto łączy w sobie wszystkie elementy które bardzo lubię. Miodowe ciasto upieczone z orzechami włoskimi a w środku masa serowa 🙂 Jak dla mnie bomba. Ciasto jest pyszne i z pewnością znajdzie się na świątecznym stole.

Ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 całe jajka
3 łyżki miodu sztucznego
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka lub łyżce śmietany

Masa orzechowa
40 dag siekanych orzechów włoskich
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
3 łyżki miodu sztucznego

Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
1/2 margaryny
2 całe jaja
odrobina aromatu śmietankowego
2 budynie śmietankowe ( na 0,5l )
1/2 szklanki mleka

Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem.
Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek.
Wymiar blaszki ok – 35×24 cm.

Przygotować masę orzechową.
Posiekane orzechy i resztę podanych składników wyłożyć na patelnię lub do garnka, mieszając podsmażyć na złoty kolor.
Gorącą masę wyłożyć równomiernie (po połowie) na każdy placek. Zimna masa sprawi problemy z rozłożeniem jej na cieście.
Każdy placek piec w temp.180 stopni ok 15 min

Masa serowa:
Zmielony ser wyłożyć do garnka.
Dodajemy kolejno cukier, margarynę i 2 żółtka .Gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając przez ok. 10 min.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do gorącego sera wlewamy rozrobiony w mleku budyń i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek.
Mieszamy delikatnie uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat śmietankowy.
Ciepłą masę serową wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim orzechami do góry. Lekko dociskamy ciasto do masy serowej i odstawiamy w chłodne miejsce.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.