Surówka z białej rzodkwi i mango – fit

Surówka z białej rzodkwi i mango - fit

Surówka z białej rzodkwi i mango – fit

Biała rzodkiew to świetna baza do przygotowania zimowej surówki. Czaruje pięknym, śnieżnobiałym kolorem, jest pełna pikanterii i świeżości, a przy tym zaskakująco zdrowa. Kształtem przypomina wyrośniętą pietruszkę. Jest znacznie delikatniejsza w smaku od czarnej rzepy.
Jest pełna błonnika, który ułatwia odchudzanie i polepsza perystaltykę jelit oraz obniża poziom cukru we krwi. Należy do produktów o niskim IG jest więc polecana wszystkim diabetykom i tym, którzy chcieliby zdrowo schudnąć (g to 16 kcal).

Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, żółciopędne, oczyszcza z toksyn. Biała rzodkiew to bogactwo soli mineralnych, witaminy C i witamin z grupy B.

Dzisiejszą surówkę uzupełniają tradycyjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty. Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Jest super smaczna, polecam!

Składniki:
1/2 korzenia białej rzodkwi
1 marchewka
1 jabłko
1/2 mango
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka miodu
szczypta soli
zielenina do przybrania

Przygotowanie:
obraną białą rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki
olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji

warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać
przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać posypaną zieleniną

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.