Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy, proste

Przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy, proste

Ciasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość.
Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką. Idealne na chałkę na wielkanocne śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca.
Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste.
Nie potrzeba kopy jajek i wprawnej ręki kucharki. Wystarczy dobry przepis i upieczesz ciasto o jakim marzysz!
Do ciasta drożdżowego używam mąki orkiszowej 630, ale możesz użyć mąki pszennej 550. Część mąki możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą. Na pewno do wypieku ciasta drożdżowego nie nadają się mąki typu krupczatka lub tortowa, a wiele podobnych przepisów widziałam już w necie.
Nie ma też potrzeby przygotowywania rozczynów, czy zaczynów, to może tylko zniechęcić początkujących.
Podaję najprostszy z przepisów, na bazie którego możesz przygotować wiele różnych modyfikacji.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.