MIELONA PIERŚ Z GĘSI
Oto następny przepis według którego przygotowałyśmy danie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez żuławski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Cedrach Wielkich. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny. Można powiedzieć, że warsztaty dały mnie szansę na spróbowanie tego mięsa, a tym samym na eksperymentowanie z nim.
Składniki:
pierś z gęsi – 1 sztuka
bułka kajzerka – 1 sztuka
jajko – 2 sztuki,
cebula – 2 sztuki
wątróbki gęsie – 2 sztuki ( można pominąć jak ktoś jej nie lubi)
czosnek – 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. ściągnij skórę z piersi ostrożnie tak, aby jej nie uszkodzić.
(przy kupowaniu mięsa, sprawdź też aby skóra była cała),
2. sparz wątróbkę,
3. bułkę namocz w mleku, a następnie dobrze ją odciśnij,
4. w maszynce zmiel mięso razem z wątróbkami, bułką, cebulą i czosnkiem.
5. dodaj jajka, dopraw do smaku i dobrze wyrób masę mięsną,
6. skórę rozłóż i na jej środku rozłóż masę mięsną w takiej ilości, aby krańce skóry można było połączyć ze sobą wykałaczkami. można skórę zszyć lub związać),
7.przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki,
8. włóż do nagrzanego piekarnika ok 160 stopni C i piecz ok. 70 minut .