Schab z warzywami
Schab z warzywami to prosty do przygotowania sposób na naprawdę pyszny obiad. Trochę czasu zajmuje krojenie i tarcie warzyw, ale reszta praktycznie robi się sama i to na jednej patelni. A i dodatków do schabu można podać wiele. Mogą to być ziemniaki, frytki, kasza, ryż możliwości jest sporo, więc warto spróbować 🙂
Składniki na 4 porcje:
3 cebule
250g pieczarek
2 czerwone papryki
ok. 400g schabu
pietruszka
2 duże marchewki
przyprawa do shoarmy
1,5 szkl. bulionu warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy oprószony przyprawą do shoarmy schab i smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę i podsmażamy kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy danie solą i pieprzem.