Kurczak curry z marchewką i cebulą

Kurczak curry z marchewką i cebulą

Kurczak curry z marchewką i cebulą

Miałam piec kurczaka, ale ostatecznie udusiłam go w jogurtowej marynacie na patelni. Wyszło pysznie. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż standardowe dania na naszym blogu, ale warto się poświęcić. Super smakuje z brązowym ryżem.

SKŁADNIKI:
(na 4 osoby)

0,5 kg piersi z kurczaka
3 cebule
5 marchewek
trzy ząbki czosnku
400 ml jogurtu naturalnego
curry
papryka chilli sproszkowana
sól
pieprz
olej rzepakowy

WYKONANIE

Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki, solimy.
Do 300 ml jogurtu dodajemy chilli, curry, pieprz.
Kurczaka wrzucamy do marynaty jogurtowej i odstawiamy do lodówki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, marchew i czosnek. Podsmażamy.
Do warzyw wlewamy szklankę wody i odparowujemy ( podczas tej czynności marchew powinna lekko zmięknąć, ale nie rozgotować się). Warzywa przekladamy do miski.
Na patelnię po warzywach wrzucamy kurczaka w marynacie i dusimy. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy warzywa. Dodajemy pozostały jogurt, mieszamy, podgotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (jeśli lubimy). Podajemy z ryżem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.