Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana

Klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody! Babka ziemniaczana to danie sycące, pełne smaku i aromatów, idealne na obiad lub kolację. Jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Z kilkoma podstawowymi składnikami, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dlaczego warto przygotować babkę ziemniaczaną? Po pierwsze, jest to danie niezwykle uniwersalne. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, podane z surówką lub sosem, jak i na zimno, jako przekąska. Po drugie, jest to potrawa bardzo sycąca, dzięki zawartości ziemniaków, kiełbasy i tłuszczu. Po trzecie, jej przygotowanie to świetna okazja, aby spędzić czas w kuchni i poeksperymentować z różnymi dodatkami.

W tym przepisie przedstawimy Ci tradycyjną wersję babki ziemniaczanej, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Podpowiemy Ci, jak krok po kroku przygotować to danie, aby było nie tylko smaczne, ale również estetycznie podane.

Przygotuj się na kulinarne doznania i zapraszamy do kuchni!

A teraz przejdźmy do przepisu i zobaczmy, jak krok po kroku przygotować tę pyszną babkę ziemniaczaną.

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki pszennej
250 g kiełbasy
sól, pieprz
3 łyżki smalcu
bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę, kiełbasę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach ok. 40×14 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Łyżkę smalcu rozpuszczamy na patelni i takim gorącym tłuszczem smarujemy wierzch baby (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.