Chipsy z buraków
Do chipsów podchodziłam dwukrotnie Za pierwszym razem pokroiłam za grubo i nie były to chipsy tylko pieczone buraki, pyszne, jednak nie o taki efekt zabiegałam.
Drugie podejście, to był strzał w 10! Chipsy chrupiące, pyszne, polecam wypróbować. Jest trochę przy nich pracy, uważam jednak że warte są tego.
Składniki:
2 buraki średniej wielkości
olej
sól
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 110*C
Buraki obieramy kroimy na cienkie plastry, możemy użyć mandoliny lub maszynki do krojenia pieczywa – ja tak właśnie kroiłam buraka 😉
Przekładamy plastry do miski dodajemy łyżeczkę do dwóch oleju mieszamy
Przekładamy oblepione tłuszczem plastry buraków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy, wkładamy do piekarnianka…
Po pierwszych 10 minutach odwracamy buraki i pieczemy kolejne 10 minut by ponownie je obróć.
Obracamy do momentu uzyskania chrupkości, wizualnie będą pomarszczone, wyciągamy jeden czekamy aż chwilę przestygnie, gdy jest chrupki chipsy gotowe!