GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ
Moje ulubione. Podałam je z sosem ze świeżych grzybów.
SKŁADNIKI
na dużą ilość ok 30 sztuk.
2 główki kapusty włoskiej
300 g kaszy gryczanej prażonej
300 g kaszy gryczanej białej
szklanka suszonych prawdziwków (mogą być podgrzybki)
3 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz
suszona natka kolendry
100 g margaryny
1/ Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić. Z każdego liścia wykrawać główne nerwy by dobrze się zwijały.
2/ Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, posiekać. Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać posiekane grzyby i jeszcze chwilkę smażyć. Wystudzić.Cebulę i grzyby wymieszać z obiema kaszami, doprawić solą i pieprzem.
3/ Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ”wolnymi i brzydkimi” liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Kapusta włoska szybko mięknie.