Brzoskwiniowa Nutka Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia, szybkie i proste. Bez dodatku cukru, na bazie mleka, śmietany a przede wszystkim brzoskwiń.
Delikatna leciutka masa.
Tortownica 24 cm x 24 cm
Składniki:
• 2 żółte galaretki
• 2 brzoskwiniowe galaretki
• 3 śmietany po 200 ml 36%
• 175 g herbatników kakaowych
• ½ kostki masła
• 1 szklanka mleka
• Puszka 822 g brzoskwiń
• 1 mleczna czekolada
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszymy łączymy z roztopionym masłem i układamy na dnie tortownicy.
2. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 ½ szklanki gorącej wody. Natomiast żółte w dwóch szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Z brzoskwiń ( dwie zostawiamy do dekoracji) odlewamy syrop ( syrop zostawiamy) i blendujemy.
4. Schłodzone śmietany ubijamy mikserem, wlewamy mleko, dodajemy brzoskwinie, szklankę syropu z brzoskwiń oraz galaretki brzoskwiniowe, cały czas miksując.
5. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z masą brzoskwiniową.
6. Masę wylewamy na herbatniki, układamy dowolnie pokrojone brzoskwinie i zalewamy żółtą galaretką.
7. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
8. Smacznego.