Burrito z kurczakiem i sosem guacamole

Burrito z kurczakiem i sosem guacamole

Burrito z kurczakiem i sosem guacamole

Burrito Składniki:
opakowanie tortilli pszennych
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu
pół puszki pomidorów w zalewie
puszka kukurydzy
puszka fasoli
2 łyżki oliwy
żółta papryka
kumin, kolendra świeża i suszona
200 ml bulionu
pieprz, sól – do smaku
sos meksykański (w słoiku np Dawtona albo Pudliszki :))
Składniki do guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 mała cebula czerowna
limonka
mały pomidor
świeża kolendra
sól, kumin i kolendra zmielona w moździerzu

Kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze kotlety. Marynujemy w kolendrze, kuminie, soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej, studzimy, kroimy w plasterki.
Na zwykłej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ryż. Podsmażamy do momentu otrzymania piasku, stale mieszając. Dodajemy zioła – kolendrę i kumin rozdrobnione w moździerzu. Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory i około 200 ml bulionu. Przykrywamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy pół puszki kukurydzy i pół puszki fasoli czerwonej. Mieszamy.
Paprykę kroimy w kostkę.

Guacamole: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy.

Na placek tortilli układamy na środku 2 łyżki ryżu, na to paprykę i plasterki kurczaka. Wszystko smarujemy guacamole i zawijamy jak gołąbki. Suchą patelnię grillową rozgrzewamy. Układamy 2 tortille złożeniem do dołu, dociskamy talerzem i smażymy około 1,5-2 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i również dociskamy talerzem.
Podajemy z sosem meksykańskim 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.