Tajfun o smaku curry
Takiej zupy z pewnością nie jedliście, a do sporządzenia jej wystarczy zaledwie 30 minut.
Mieszanka aromatycznych przypraw wykorzystanych do nadania jej smaku sprawi, że ktokolwiek posmakuje, poprosi o dokładkę.
Składniki:
· ½ kg ziemniaków
· ½ fileta z kurczaka
· 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
· 1 kostka rosołowa lub wywar rosołowy
· 1 łyżka mąki pszennej
· ½ szklanki śmietany 18%
· ½ łyżeczka kurkumy
· ½ łyżeczka curry
· Sól
· Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Ziemniaki obieramy również kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy.
3. Kiedy ziemniaki zaczynają być już miękkie wsypujemy groszek z marchewką oraz wrzucamy kostkę rosołową.
4. Do warzyw przekładamy mięso.
5. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę oraz curry ewentualnie sól.
6. Zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną.
7. Zupka gotowa.
8. Smacznego.