Mozzarella Buffalo

Mozzarella Buffalo

Mozzarella Buffalo

Pierwsze wzmianki o mozzarelli można znalesc już w XII wieku, to benedyktyni z klasztoru San Lorenzo w Capua z prowincji Caserte w Kampanii, sporządzili ser z mleka krowiego „mozza”. W XIII wieku hodowcy bydła w Kampanii zaczęli wytwarzać ser mozzarella z mleka bawolego, które było tańszą wersją dla serów z mleka krowiego i koziego. W 1570 roku niejaki Bartolomeo Scappi znany szef kuchni włoskiego renesansu, osobisty kucharz dwóch papierzy w swojej książce „L’arte Et Prudenza D’un Maestro Cuoco” wspominał o Mozzarelli Di Buffalo. Z chęci spróbowania tej mozzarelli zrodził się w mojej głowie pomysł na taką sałatkę, na którą zapraszam.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.