Potrawka orientalna
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 słoik pędów bambusa
1/2 cukinii
1 garść grzybów mun
kilka pieczarek
1 cebula
1/2 marchewki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
makaron ryżowy
sos sojowy
sos chili
imbir mielony
trawa cytrynowa suszona
mieszanka przypraw orientalnych
Przygotowanie:
Grzyby mun namoczyć. Fileta pokroić w paski i posypać przyprawami i odstawić do lodówki. Grzyby pokroić w paski, marchewkę w zapałkę i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę pokroić w piórka i razem z kurczakiem wrzucić na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, bambusa odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać i podsmażyć. Skropić sosem sojowym i sosem chili. Do wody z grzybów mun dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszać i smażyć całość 1-2 minuty. Podawać z makaronem ryżowym. Smacznego 🙂