Kotlety twarogowo-jaglane z (sosem rozmarynowym)
Znowu. Znowu przepis na wege kotlety, ale ja naprawdę bardzo je lubię, a jakiś pomysł na nie zawsze się znajdzie. Tym razem z kaszą jaglaną i twarogiem – zdrowe, smaczne, sycące. Wisienką na torcie jest jednak prosty sos rozmarynowy. Do tego jakaś sałatka i mamy przepyszny obiad.
2 porcje
kotleciki:
– 100g kaszy jaglanej
– 100g twarogu
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– sól i pieprz + ulubione przyprawy
– 2 łyżki oleju do smażenia
Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej na wywarze warzywnym) i ostudzić.
Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, czosnkiem i przyprawami. Dodać przestudzoną kaszę oraz mąkę i rękami połączyć masę (kaszę jaglaną można wcześniej lekko zblendować, by kotleciki były delikatniejsze). W dłoniach formować kotleciki, obtaczać w kaszy mannie i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
sos:
– 100ml śmietanki 18%
– rozmaryn
– sól i pieprz
Na patelnię wylać śmietankę i podgrzewać. Doprawić i gotować, mieszając kilka razy, aż zgęstnieje. Polewać kotleciki ciepłym sosem i podawać.