“Złota kapusta” – kiszona kapusta z kurkumą
O walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę.
Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto spróbować? Jeżeli używasz kapusty kiszonej bez marchwi do przygotowania sałatki dodaj marchewkę.
Składniki:
0,5 kg domowej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka startego imbiru
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
imbir, cebulę i jabłko obierz. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, imbir na najmniejszych, a cebulę posiekaj w piórka
olej wymieszaj z octem i miodem na gładką emulsję
wymieszaj kapustę z przyprawami i startymi warzywami
podawaj schłodzoną z lodówki