Takie roladki ze schabu możemy przygotować na niedzielny obiad albo różne imprezy. Idealnie pasują do roladek kopytka lub kluski śląskie.
10 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 2 papryki czerwone
• 4 ogórki konserwowe
• 10 dag sera żółtego
• 200 g przecieru pomidorowego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka tymianku
• Olej do smażenia
• Mąka pszenna do panierki
• Szczypta papryki ostrej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na każdym kawałku mięsa układamy po słupku żółtego sera i podłużnym pasku papryki.
2. Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Roladki przekładamy do naczynia z gotującą wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
4. Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, wlewamy ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą.
5. Paprykę oraz ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z sosem, 10 minut gotujemy.
6. Roladki gotowe.
7. Smacznego.