Leczo z boczniakami i ciecierzycą
Leczo w nieco odmiennej wersji. Świetna propozycja dla tych którzy nie jedzą mięsa lub chcą ograniczyć jego spożywanie i dla tych co cenią sobie zdrowe pełne witamin posiłki. Aromatyczne przepyszne i w miarę szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe.
2 duże porcje
1 duża cebula (150g)
Papryka czerwona lub inna (200 g)
Pół średniej wielkości cukinii (250 g)
Boczniaki 250 g
Ciecierzyca (ugotowana 100 g)
1 szklanka passaty pomidorowej ( 250 ml)
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
kmin rzymski pół płaskiej łyżeczki
papryka wędzona 1 płaska łyżeczka
pół łyżeczki tymianku
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
Warzywa pokroić w duża kostkę, boczniaki w szerokie paski.
W garnku lub dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać boczniaki i smażyć około 3 minuty.
Gdy grzyby nieco zmiękną dodajemy paprykę, cukinię i przyprawy. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ciecierzycę i passatę pomidorową. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut na mały ogniu.
W razie potrzeby jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta wlać jeszcze odrobinę wody aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.