Leczo z boczniakami i ciecierzycą

Leczo z boczniakami i ciecierzycą

Leczo w nieco odmiennej wersji. Świetna propozycja dla tych którzy nie jedzą mięsa lub chcą ograniczyć jego spożywanie i dla tych co cenią sobie zdrowe pełne witamin posiłki. Aromatyczne przepyszne i w miarę szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe.

2 duże porcje
1 duża cebula (150g)
Papryka czerwona lub inna (200 g)
Pół średniej wielkości cukinii (250 g)
Boczniaki 250 g
Ciecierzyca (ugotowana 100 g)
1 szklanka passaty pomidorowej ( 250 ml)
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
kmin rzymski pół płaskiej łyżeczki
papryka wędzona 1 płaska łyżeczka
pół łyżeczki tymianku
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe

Warzywa pokroić w duża kostkę, boczniaki w szerokie paski.
W garnku lub dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać boczniaki i smażyć około 3 minuty.

Gdy grzyby nieco zmiękną dodajemy paprykę, cukinię i przyprawy. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ciecierzycę i passatę pomidorową. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut na mały ogniu.
W razie potrzeby jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta wlać jeszcze odrobinę wody aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.