Poranna Zorza
To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować.
Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.
Blaszka do pieczenia 35 cm x 23 cm
25 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na biszkopt:
• 6 całych jajek
• 6 łyżek mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szk. cukru
Składniki na masę budyniową:
• 4 szk. mleka
• 160 g budyniu waniliowego
• 300 g masła
• 6 łyżek cukru
Składnik na beze orzechową:
• 5 białek z jajek
• 1 szk. cukru
• 1 łyżka maki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• 250 g orzechów włoskich
Składnik na polewę:
• 2 gorzkie czekolady
• 1 szk. śmietany 30%
Składniki dodatkowe:
• 1 opakowanie biszkoptów
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Sposób przygotowania masy budyniowej:
1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
Sposób przygotowania bezy orzechowej:
1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny
3. Gotowe.
4. Smacznego.
Zobacz przepisy na inne efektowne ciasta na biszkopcie:
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami
Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem