Ciasto lion
Składniki:
spód:
400 g herbatników
440 g masy krówkowej
masa serowa z batonikami:
750g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremowej 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 batony lion
masa śmietanowa:
500 g śmietany kremowej 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
2 batony lion
Sposób wykonania:
Dno blaszki o wymiarach 24×33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników.
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.
Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami. Na noc wstawiamy do lodówki.