Udka z warzywami w pysznym sosie

Udka z warzywami w pysznym sosie

Udka z warzywami w pysznym sosie

Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu., znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem.
Koniecznie wypróbuj.

5 porcji
30 minut czas przygotowani

Składniki:
• 4 udka z kurczaka
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 szt. marchwi
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• Kilka grzybów Mun
• 1/3 główki kapusty pekińskiej
• Olej do smażenia
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżka sosu chili słodkiego
• Sól
• Szczypta chili
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą.
2. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
3. Marchew obieram, kroję w słupki
4. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
5. Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki.
6. Kapustę pekińską szatkuję drobno.
7. Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos Chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili aż warzywa i mięso będą miękkie.
8. Gotowe.
9. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na udka z warzywami:
Udka Po Cygańsku
Kefirowe Udka Pieczone Z Warzywami
Kaczka Z Warzywami
Udka Słodka Dolina
Marynarskie Udka

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.