Steki mielone z pieczarkami
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj pieczone kotlety z pieczarkami. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Całe jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• Sól
Pozostałe składniki:
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 1 serek topiony śmietankowy
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
2. W tym czasie, co pieką mi się kotlety przygotowuję grzyby. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję serek topiony i smażę do chwili jego rozpuszczenia.
3. Grzyby układam na upieczonych kotletach.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na steki:
Steki z karkówki z warzywami pieczone w rękawie
Steki z karkówki duszone w cydrze
Mielone wołowe. Jak steki.
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli