ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ
Szybki, prosty i tani sposób na pyszny obiad. Zapiekanka smakuje wyśmienicie, ma tylko jedną wadę jak większość ziemniaczanych zapiekanek, nie da się jej pokroić jak pizzę czy tarte tak żeby była w zwięzłym kawałku, tylko niestety nakłada się ją łyżką. Ale po posypaniu świeżą zieleniną wygląda równie dobrze, aczkolwiek smak jest najważniejszy. A tu smak jest wspaniały, o zapachu już nawet nie wspomnę 🙂 Więc jeżeli nie macie pomysłu na obiad, to taka zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem 🙂
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
30-40 dag cienkiej kiełbasy (u mnie śląska)
ok 125 g sera żółtego
2 cebule
pęczek szczypiorku
ok 300 ml śmietany 18%
1 jajko
sól
pieprz
szczypta suszonego majeranku
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
świeża zielenina do posypania (nać pietruszki, koperek, tymianek)
olej do smażenia
1/ Ziemniaki, obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić, solą pieprzem i majerankiem.
2/ Naczynie do zapiekania nasmarować masłem ułożyć ugotowane ziemniaki i posypać siekanym szczypiorkiem.
3/ Na warstwę ziemniaczaną, wyłożyć podsmażoną cebulę z kiełbasą. A następnie przyrządzić sos śmietanowy. Jajko wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starty ser. Dobrze wymieszać i polać po wierzchu zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.
Smacznego!