Kotlety z dorsza i ziemniaków z sosem korniszonowym
Dzisiaj zapraszam na pomysłowy i praktyczny sposób na włączenie ryb do codziennej diety, czyli kotlety z dorsza i ziemniaków w towarzystwie prostego sosu korniszonowego.
Kotlety wychodzą chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku można wyczuć cytrynową nutę, a sama ryba jest subtelna i nie dominuje całości. Do tego mamy sos, który wszystko uzupełnia i świetnie pasuje nie tylko do tych kotletów, ale też do innych, rybnych dań. Wystarczy, że dodacie do tego swoją ulubioną sałatkę i otrzymacie pyszny, pełnowartościowy obiad.
Lista składników (na 8 kotletów)
Kotlety
450-500 g ziemniaków
4 filety z dorsza (ok. 550 g)
2 liście laurowe
160 ml mleka
160 ml wody
½ łyżeczki skórki cytrynowej
Zielona cebulka
Mały pęczek natki pietruszki
Mały pęczek koperku
1 łyżka majonezu (u mnie Light)
1 łyżeczka musztardy Dijon
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki (ok. 40 g) mąki
1 jajko
Bułka tarta (ok. 50-60 g)
Olej do smażenia
Sos korniszonowy
1 mała cebulka (ok. 60 g)
40 g masła
2 łyżki (ok. 30 g) mąki
500 ml rosołu warzywnego
115 g korniszonów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Zobacz inny super przepis na kotlety rybne:
Kotlety Rybne Z Piekarnika + FILM
Kotlety Rybne
Kotlety Rybno – Ziemniaczane