Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko
Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania.
Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek.
Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z “E”, a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne jest użycie dobrego, prawdziwego masła o zawartości 82% tłuszczu.
Margaryny w żadnym wypadku nie polecam (a widziałam takie przepisy, o zgrozo!), nie tylko ze względów zdrowotnych, ale smakowych, niestety jest bardzo wyczuwalna i popsuje smak kremu.
Składniki:
1 budyń waniliowy w proszku (37 g) Oetkera
500 ml mleka
200 g masła 82% tłuszczu
2+2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżka spirytusu, wódki lub innego ulubionego alkoholu – opcjonalnie
Przygotowanie:
odlać pół kubka mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka umieścić w rondlu z 2 łyżkami cukru i zagotować. Do gotującego mleka wlewać strużką wymieszany proszek budyniowy cały czas mieszając trzepaczką balonową. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawić z ognia. Przykryć folią spożywczą w “kontakcie”, by nie powstał kożuch. Odstawić do wystygnięcia
masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześnie, by zmiękło, następnie utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru
do utartego masła, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Następną łyżkę dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniej. Budyń musi być dobrze wystudzony (ale nie zimny), bo ciepły rozpuści masło i krem się nie ubije
na koniec wmiksować alkohol. Dodatek alkoholu znacząco podnosi smakowitość kremu
Ważne: aby krem się nie zważył należy przestrzegać temperatury łączonych składników