Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika.
Całą rodzinką bardzo lubimy gołąbki, ale prawda jest taka, że strasznie ciężko mi się za nie zabrać tzn. za ich przygotowanie. Więc kiedy tylko trafi się okazja i uda mi się namówić moją mamę, to przygotowujemy je wspólnie. Robimy wtedy ich ogromną ilość tak aby starczyło na dwie rodziny i nasyciło nas na jakiś czas 🙂
Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku.
W zasadzie nie potrzeba do nich już nic, ale u mnie jak to na tradycyjne gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym.
Polecam 🙂