Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, sałaty rzymskiej i chrupiącego selera naciowego

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, sałaty rzymskiej i chrupiącego selera naciowego

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, sałaty rzymskiej i chrupiącego selera naciowego

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, chrupiącego selera naciowego, sałaty rzymskiej i bogatej w witaminę C czerwonej papryki to dobry pomysł na bardzo pożywny niedzielny obiad. Gulasz wspaniale smakuje ze świeżymi ziemniaczkami lub ulubionym pieczywem. Skosztujcie go koniecznie – to samo zdrowie na talerzu!

Na 3-4 porcje potrzebne nam będzie:
– około 250g czarnej soczewicy z puszki*
– 1 czerwona papryka
– pół główki sałaty rzymskiej (lub jarmużu)
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 puszka krojonych pomidorów**
– 1 czerwona cebula średniej wielkości
– 1 biała cebula średniej wielkości
– 2 ząbki czosnku
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól
– przyprawa z łagodnej czerwonej papryki
– przyprawa z ostrej czerwonej papryki
– suszony majeranek
– odrobina masła lub oliwy do smażenia
oraz
ziemniaki lub świeży chleb

* 250g po odsączeniu z zalewy. Soczewicę konserwową kupimy w każdym większym supermarkecie.
** ja wykorzystałam pomidory polne, które moja mama pod koniec lata zawekowała w słoiczku.

Do pracy!
1. Seler naciowy i paprykę myjemy, kroimy na kawałeczki. Cebule obieramy i siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy cebulę przez minutę. Po chwili dodajemy paprykę i seler naciowy, delikatnie solimy i dusimy przez około 5 minut na małym ogniu.

2. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Dorzucamy do warzyw na patelni.Całość chwilę podsmażamy.
3.Sałatę rzymską myjemy, usuwamy twarde łodygi i drzemy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do większego garnka. Dokładamy sałatę oraz pokrojone pomidory wraz z pulpą. Wszystko doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyprawami ze słodkiej i ostrej czerwonej papryki, suszonym majerankiem i solą. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty.

4. Do garnka dokładamy odsączoną z zalewy soczewicę. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, a następnie gulasz ściągamy z ognia.

Sposób podania:
Wegetariański gulasz podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kromką ulubionego pieczywa.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.