Filet rolowany boczkiem z serem
Chciałam coś innego, tak żeby filet był soczysty, więc zawinęłam go boczusiem, a do środka włożyłam ser żółty. Upiekłam w piekarniku i wyszyło super, bardzo lubię odskocznię od panierowanych kurczaków. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatą.
Składniki (dla dwóch osób):
– 2 filety z kurczaka,
– dwa plasterki żółtego sera,
– 3 lub 4 plastry boczku,
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, tymianek, bazylia
– łyżka oleju
Wykonanie:
Filety zamarynować w mieszance z przypraw i oleju. Zostawić na kilka godzin. Filety lekko rozbić tłuczkiem, położyć plaster sera, zwinąć i zrolować w jeden lub dwa kawałki boczku, spiąć wykałaczkami po bokach, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec przykryte około 25-30 min w 200stopniach, odkryć na 5-7 min, tak aby boczek się zrumienił. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.