Ciasto Ptasia Wyspa

Ciasto Ptasia Wyspa

Ciasto Ptasia Wyspa

Ciasto nie wymaga dużo pracy, spód ciasta z bakaliami prawie bez dodatku mąki. Delikatna masa przełożona galaretką z ptasim mleczkiem. Ciasto jest pyszne każdemu zasmakuje.

Składniki na ciasto:
• 6 jajek
• ¾ szklanki cukru
• 1 szk orzechów włoskich
• 4 biszkopty okrągłe
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g rodzynek

Składniki na masę:
• 500 ml śmietany 36 %
• 600 ml serków Danio brzoskwiniowych
• 1 galaretka kryształowa

Dodatkowo:
• 2 galaretki zielone
• Opakowanie ptasiego mleczka
• Polewa
• ½ szklanki płatków miodusie

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę kryształową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody a galaretki zielone w 2 szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.
3. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokruszone biszkopty.
4. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy oraz rodzynki i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
5. Ciasto wylewamy do formy ( 24 cm x 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
6. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, robimy masę. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy serki i kryształową galaretkę.
7. Połowę masy wykładamy na ostudzone ciasto.
8. Na masie układamy ptasie mleczka i zalewamy zieloną galaretką.
9. Następnie wykładamy pozostałą nam masę.
10. Posypujemy płatkami i dekorujemy polewą.
11. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
12. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.