Curry z batatów

Curry z batatów

Curry z batatów

Curry z batatów to prosty i pyszny wegetariański obiad do przygotowania w niecałe 30 minut. Potrawa jest pożywna, zdrowa i syta. Smaczne warzywa i kremowy sos kokosowy to posmakuje wszystkim!

Składniki na 4 porcje:
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 g świeżego imbiru (4-5 cm)
250 g pieczarek
2 bataty
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki curry
sól, pieprz
limonka/cytryna
sól, pieprz
1 szklanka surowego ryżu

Przygotowanie:
obrać czosnek, cebulę i imbir. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki
w woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce imbir, posiekany czosnek i curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać przygotowane warzywa w kolejności: bataty, papryka, pieczarki i przesmażać razem następne kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Nie mogą jednak być za miękkie
na koniec dosmaczyć solą i pieprzem
w czasie przygotowywania potrawy ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
curry podawać z ryżem i plasterkami limonki/cytryny

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.