PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
Każda gospodyni pewnie ma top listę dań, w miarę szybkich, lubianych przez rodzinę. U mnie na tej liście są pulpety w sosie pomidorowym. Zupełnie inne niż robi nasza Mama. Oto one. Świeżuteńkie 🙂
500 gr karkówki zmieliłam, dodałam startą na dużych oczkach tarki cebulę, jajko, namoczoną w mleku bułkę pszenną, zmiażdżony ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej (ważne, by konsystecja farszu była dość zwarta), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Uformowałam pulpety (ja lubię gdy są nieduże, ale mogą być dowolne).
Pulpety podsmażyłam na 3 łyżkach oleju.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyłam na łyżce oleju, dodałam puszkę pomidorów razem z zalewą, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Dusiłam przez 5 min mieszając czas od czasu. Następnie doprawiłam sos solą, pieprzem oraz mieloną czerwoną papryką.
Dorzuciłam na patelnię pulpety. Gotowałam całość przez 15 min. Udekorowałam posiekaną natką pietruszki.