Polędwiczki z pieczarkami
Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami.
Składnik:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• ½ kg pieczarek
• 200g przecieru pomidorowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Pieprz
• Sól
• Papryka ostra
• 1 cebula
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry i dłonią rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Do mięsa wlewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy.
3. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości.
4. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
5. Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą.
6. Sos łączymy z mięsem.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.