Faworki (chrust) bezglutenowe

Faworki (chrust) bezglutenowe

Faworki (chrust) bezglutenowe

Faworki (chrust) – chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone na głębokim tłuszczu. Obok oponek, u mnie w domu, są obowiązkowym elementem karnawału. Zawsze robione tradycyjnie, ze spirytusem, czasem z dodatkiem piwa. W tym roku pierwszy raz w wersji bezglutenowej. Efekt? Opinie są sprzeczne 🙂 Babcia twierdzi, że “ciastko bez pszennej mąki to nie ciastko, a jedynie dziwny wytwór dzisiejszych czasów”… i żebym przestała “wydziwiać” 😀
Różnica jest…faworki bezglutenowe są grubsze i nie mają wielu charakterystycznych, pojawiających się podczas pieczenia, pęcherzyków. Jeśli chodzi o smak…smakowały, dopóki nie wyszła na jaw informacja, że jednak są bez glutenu 😉

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.