Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler
Składniki:
Naleśniki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Podnosząc łyżkę pionowo ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
Farsz
500 g pieczarek
1 cebula
100 g sera
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
1 jajko
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią. Przepis pochodzi ze strony “Smaki życia”. Smacznego.